SNS en Rabobank moeten alsnog over de brug komen in een oude hypotheekzaak. Rond de eeuwwisseling financierden ze via een tussenpersoon een aantal dubieuze hypotheekplannen. Volgens het gerechtshof in Arnhem hebben de banken daarbij hun zorgplicht geschonden.

Tussenpersoon Wagner & Partners adviseerde klanten van wie het huis meer waard was dan de hypotheek destijds om hun hypotheek te verhogen. Het extra krediet dat vrijkwam stak de tussenpersoon vervolgens in een aantal schimmige beleggingen en hij gebruikte het voor stortingen in woekerpolissen. De huizenbezitters werd een mooi beleggingsrendement voorgespiegeld, maar dat bleef uit. De klanten bleven met torenhoge maandlasten achter.

Het hof vindt dat de banken dit nooit hadden mogen financieren. Ze hadden hun klanten juist voor de risico’s moeten waarschuwen. In een schadeprocedure moet nu bepaald worden, hoeveel de banken de gedupeerden moeten vergoeden. De tussenpersoon is inmiddels failliet.

Schimmige gebruikt voor schimmige beleggingen

Bij de stichting die de zaak heeft aangespannen hebben zich voor dit hoger beroep zeventig klanten van SNS en zes van Rabobank gemeld. Volgens stichtingvoorzitter Frans Faas hebben zij gemiddeld 150.000 tot 200.000 euro schade geleden.

Het juridisch gesteggel over de zaak heeft erg lang geduurd, benadrukte Faas in een toelichting. Eigenlijk financierden SNS en Rabobank meer van dit soort plannen. Maar niet iedereen was in staat om zo lang door te procederen. Faas hoopt dat de banken na deze uitspraak ook aan die andere klanten een oplossing willen bieden.

De claimstichting won eerder al een soortgelijke zaak van ABN Amro. Er loopt nog een zaak tegen Van Lanschot. Daarin wordt naar verwachting volgend jaar uitspraak gedaan..

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl